Tepung High Protein tak sesuai untuk buat kek? betul ke?

Assalamualaikum…

dah lama tak de entry baru kan? pernahkah bila masak kek yang kita biasa tetiba kek tu tak menjadi? apa perasaan masa tu?

confirm hampa, kecewa, pelik sebab apa tak jadi kan?

resepi yang sama dan takde beza tetapi kenapa tak jadi????

 

inilah yang mama alami tika masak kek kukus sempena raya haji baru-baru ni.

setelah hampir setahun tak buat kek… lamanya kan tak baking… ada baby ni punyalah banyak alasan.

cantik tak adunan yang dah siap di tuang dalam cup? tak sabar rasanya nak makan… yum..yum.. paling gembira sudah tentu, Naufal dan Insyirah sebab boleh makan kek mama.

20150923_081341

setelah 15 minit di dalam kukusan, mama buat sport check dengan Amierah.

nak bagitau, semasa mengadun kek ni, Amierah sudah tentu di atas dukungan mama, so Amierah merupakan pembantu chef ok!

Masya Allah, kek tak kembang. 2 3 kali mama buat sport check. kenapa ni?? cuak dan pelik dah…

so keluarlah teori, takkan tepung high protein tak sesuai buat kek? nape tak sesuai? memang takde jawapan lah…

JADI AHLI SEMUDAH ITU?

20150923_081332
tengok? terperanjat tak? adunan melimpah keluar… huhuhu

confirmlah tutup api, keluarkan adunan dan cuba rasa, aik.. kenapa manis… tak puashati betul…

 

bila check semula, rupanya…………… oh.. sungguh tragis… tragedi September… rupanya bukan salah tepung high protein tetapi…….. masalahnya, mama masukkan

 

ICING SUGAR !!! patutlah tak jadi!

 

 

20150923_081350

so mama modified balik adunan, mama tambah tepung high protein dan alhamdulillah, walaupun rasanya berbeza daripada kek yang biasa mama buat, tapi yang pasti licin dimakan oleh anak-anak dan adik-adik.

20150923_091020

pengalaman membuat kek coklat kukus dengan amierah di hari raya Haji… oh…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge