Tag Archives: tips penyusuan

Tips Pemakanan dan Suplemen Khas Untuk Ibu Menyusu Ganti Puasa Syawal

Assalamualaikum 1) Minum air yang banyak semasa bersahur dan berbuka puasa, supaya ibu tidak mengalami dehidrasi yang boleh membahayakan bayi di dalam kandungan. 2) Mengambil makanan yang memberikan tenaga secara berpanjangan seperti kurma, kerana kurma memberikan tenaga yang berpanjangan. kebiasaannya saya mengambil 3-5 biji setiap kali sahur.. 3)Ibu juga harus mengelak daripada mengambil makanan yang bergula dan manis kerana ia

Read more

Pengambilan Protein Bantu Pekatkan Susu Ibu Malah Ibu Semakin Hot.

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah, Ramai antara ibu yang bimbang dengan susu yang cair dan menyebabkan anak lama dok menyusu dan anak tidak kenyang.   Pemakanan ibu memainkan peranan yang penting dalam pembentukan susu ibu yang berkualiti. Sebab itu, ibu mesti mengambil makanan yang berkhasiat dan tinggi protein. Ibu yang menyusukan bayi dan ibu yang hamil memerlukan 2 kali ganda jumlah

Read more

Kisah Cinta Ibu-Ibu dengan Keaslian Soya Yang Non-Gmo Yang Hot dan Glamer

Assalamualaikum, Hehe, gempak ke bunyi tajuk tu? siap hot dan paling glamer. kenapa hot dan glamer , ada 2 sebab ūüėČ Sebab yang pertama : Stok last year licin kena serbu oleh ibu-ibu bahkan mereka yang belum bergelar ibu pun pakat berebut kerana effect yang diperolehi hasil mengambil atau minumnya setiap hari. tak susah sebenarnya nak minum soya ni, masukkan

Read more

Mereka Sudah Mengamalkan ESP Shaklee dan Terkejut dengan hasilnya, anda bila lagi?

Mereka dan saya semestinya sudah mengamalkannya. Bagaimana dengan pembaca blog mama? dah mencubanya? Ada yang mula-mula cuba minum ESP  bagitau, tak sedaplah, rasa macam tu aje. So diorang stop minum ESP Shaklee tapi bila mama tanya cara mereka minum dan bancuh ESP Shaklee , oh.. kalau bancuh dengan betul, pasti mereka akan kata sedap, delicious gitu.. Kajian menunjukkan pengguna setia Shaklee akan

Read more

5 Tips Rangsang Banyakkan Pengeluaran Susu Ibu

5 Tips Rangsang Pengeluaran Susu Ibu

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah. Menjadi kebimbangan buat ibu yang eksklusif menyusukan bayi dengan susu ibu apabila pengeluaran susu ibu menjadi semakin sikit dan kering. Bila bimbang sudah tentu ibu-ibu akan stress kan? Pengalaman ¬†mama BF kan kakak Insyirah juga macam tu , risau, bimbang soooo stress dan ¬†bila stress susu pun makin takde… petang ni, mama nak kongsikan tips bagaimana

Read more

5 Tips Cairkan Susu Perahan Supaya Susu Tidak Rosak

Assalamualaikum   Membekalkan susu perahan kepada anak-anak kepada pengasuh atau baby sitter bukanlah semudah membekalkan susu formula. Ada cara dan kaedah yang perlu ibu amalkan supaya EBM yang dibekalkan tidak cepat rosak dan masih lagi elok untuk diberikan kepada anak. Mama cuba sampaikan apa yang mama baca di dalam Majalah Pa&Ma , 5 Tips cairkan susu perahan dalam bentuk infographic

Read more

Rahsia Penyusuan di Bulan Ramadhan sudah terbongkar!

Assalamualaikum , Salam 7 Ramadhan untuk semua..   Cepatnya masa berlalu, dah masuk hari ke tuju dalam bulan tarbiyyah nafsiyyah ini, bagaimana puasa semua? Semoga semua yang membaca entry hari ni dapat merebut peluang yang Allah tawarkan sepanjang Ramadhan Kareem ini. Ibu2 yang menyusu, macamana kondisi kalian? Mama 4 hari ni mengalami masalah “susu drops” Ya, sangat menyedihkan dan kesian

Read more

Cara Tambah Susu Badan supaya Anak Kenyang dan Tak Lapar

Assalamualaikum.. Jom layan testimoni ESP hasil daripada perkongsian kawan-kawan dan saya sendiri yang mencintai dan menggemari ESP yang kaya dengan protein ini. ESP menjadi kegemaran ramai ibu-ibu menyusu diluar sana, termasuk lah mama . mula mengenali dan mencuba ESP bermula tahun 2011 semasa menyusukan anakanda kedua iaitu  Naufal hinggalah kini ESP menjadi minuman kegemaran mama . Setiap bulan memang mama

Read more

kurus Lepas Bersalin Tanpa Susutkan Susu Badan ? Ikuti pengakuan Ibu ini yang turun 20kg

Wow!!! Kurus 20kg … mana tak bestnya kan? sape yang tak nak kembali kurus dan muda setelah bersalin? Ada orang kata lepas bersalin adalah waktu terbaik untuk kembali kurus, betul ke? nak tahu betul atau tidak? Ikuti pengakuan sebenar Ibu Muda ini yang telah turun 20kg setelah kelahiran anak ketiga beliau. Apa yang menyebabkan beliau boleh turunkan berat sehingga 20kg?

Read more

7 kejutan sempena tahun baharu 2015 buatkan anda teruja

vivix shaklee

Assalamualaikum dan selamat tahun baharu 2015 buat semua pengunjung mamahusna.com Mama ada beberapa cerita suka duka 2014 terutamanya berkenaan banjir di Kelantan sebab mama pun terlibat sama. Next entry ya. Sebab hari ni mama nak kongsikan 7 kejutan yang boleh buatkan kita semua terkejut beruk.    Ermm.. agaknya apa ya? Tak pernah dalam sejarah selama saya jadi ahli Shaklee. Kebiasaannya

Read more
1 2 3