Tag Archives: tips hamil

Jom jadi seperti kakak cantik ni

Assalamualaikum, dah lama takde perkongsian testimoni yang best best kan? so hari ni meh Saya kongsikan testimoni terbaik punya, sape yang ada masalah ni memang sangat direkomenkan. Pengalaman mengandung dengan masalah muka yang hodoh, selulit, ketiak dan leher hitam adalah sesuatu yang sangat menakutkan bagi ibu mengandung. Tapi semua ini pasti akan berakhir dengan pengambilan ESP yang kaya dengan protein.

Read more

Tips Pemakanan dan Suplemen Khas Untuk Ibu Menyusu Ganti Puasa Syawal

Assalamualaikum 1) Minum air yang banyak semasa bersahur dan berbuka puasa, supaya ibu tidak mengalami dehidrasi yang boleh membahayakan bayi di dalam kandungan. 2) Mengambil makanan yang memberikan tenaga secara berpanjangan seperti kurma, kerana kurma memberikan tenaga yang berpanjangan. kebiasaannya saya mengambil 3-5 biji setiap kali sahur.. 3)Ibu juga harus mengelak daripada mengambil makanan yang bergula dan manis kerana ia

Read more

5 Tips Atasi Morning Sickness Sepanjang Kehamilan Supaya Ibu Hamil Sentiasa Sihat dan Ceria

tips atasi morning sickness

    Kehamilan dan morning sickness memang tidak dapat dipisahkan. Ada segelintir ibu bertuah kerana tidak mengalami morning sickness yang  teruk. Setiap anak juga berlainan morning sickness yang di alami. Tapi percayalah, itu semua sebenarnya bersifat sementara dan ibu yang pertama kali hamil, cuba enjoy the moment. Gejala morning sickness seperti mual,loya, pening kepala, tiada selera makan berlaku kerana peningkatan

Read more

Peppermint Ginger Plus suplemen yang membantu mengatasi masalah gastrik dan loya

Biasa tak amalkan minum teh dan rendam daun pudina? atau teh direndam dengan hirisan halia?Sedapkan? Lagi satu bila sebut daun pudina confirm readers mama terbayang bayang ubat gigi kan? ;p Tetapi kali ni, mama nak kongsikan kebaikan Peppermint Ginger Plus yang sangat glamer dibeli oleh ibu-ibu hamil sebab membantu masalah morning sickness mereka. Tapi jangan salah sangka pula, ia bukan

Read more

6 Tips menghadapi rasa sakit kontraksi

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah. Sudah sarat dan menunggu masa untuk bersalin? mesti berdebar-debarkan? yelah, setiap kelahiran tu berbeza-beza pengalamannya. So tak boleh nak jangka macamana. Entry kali ni nak kongsi bagaimana nak hadapi rasa sakit kontraksi supaya kita tak gelabah bila rasa sakit tu datang. 6 Tips menghadapi rasa sakit kontraksi 1. Banyakkan membaca ayat suci al-Quran dan berselawat ke

Read more

8 Tips Minum Air Gula Untuk Ibu Mengandung

Ujian air gula atau MGGT(Modified glucose tolerance test) memang sudah menjadi kewajipan  kepada ibu mengandung   Relevennya test ini adalah untuk mengenal pasti kadar  gula tubuh ibu hamil, sama ada kurang atau lebih dan mengelakkan kemudaratan ke atas ibu dan baby dalam kandungan. Pengalaman minum air gula dan terpaksa melakukan ujian BSP sepanjang kehamilan anak kedua (tahun 2010)iaitu ketika mengandungkan

Read more

Cara Mengatasi Kejang Kaki Ketika Mengandung Agar Ibu Dapat Tidur Lena

cara mengatasi kejang kaki ketika mengandung

Terbangun tengah malam akibat diserang kekejangan kaki memang menyakitkan. Walau kesakitan yang dialami hanya seketika namun kekerapan diserang setiap kali bangun tidur akan memberi kerisauan dan trauma kepada ibu mengandung. Mana tidaknya bimbang perkara itu akan memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Kejang betis adalah masalah biasa semasa hamil. Ia selalunya berlaku dalam trimester kedua dan ketiga kehamilan. Ia dikatakan

Read more