Tag Archives: keibubapaan

Tajamkan Kemahiran Membaca Dan Menulis Anak Dengan Kit Seronok Membaca

Kit Seronok Membaca

Assalamualaikum . Nak anak cepat dan pandai membaca seawal usia tak? Bila dah masuk sekolah, mereka dan boleh membaca dengan lancar. Tentu sebagai ibu ayah kita dah tak risaukan. Hari ni nak share satu Kit yang sangat perlu ibu ayah dapatkan untuk anak-anak. Anak Ksarah, Amierah 2 tahun, sejak ada Kit Seronok Membaca ni, setiap hari minta ulang baca dengan

Read more

Di Manakah Tempat Yang Sesuai Untuk Ibu Bapa Cium Anak-Anak?

Assalamualaikum , Mencium anak antara tanda kasih sayang yang boleh dizahirkan oleh ibu ayah kepada anak-anak. Terdapat hadis Nabi SAW yang menggalakkan mencium anak-anak. Abu Hurairah r.a berkata : قَبَّلَ النَّبِىّ صلى الله عليه وسلم الْحَسَنَ بْنَ عَلِىٍّ ، وَعِنْدَهُ الأقْرَعُ بْنُ حَابِسٍ التَّمِيمِىُّ جَالِسًا ، فَقَالَ الأقْرَعُ : إِنَّ لِى عَشَرَةً مِنَ الْوَلَدِ مَا قَبَّلْتُ مِنْهُمْ أَحَدًا ، فَنَظَرَ

Read more

Tips Sihat Ceria dan Berseri Di Hari Raya

tips berseri di hari raya

Semua dah tak sabar nak menyambut Aildilfitrikan? K.sarah nak kongsikan tips bagaimana mahu kelihatan berseri dan ceria di hari Raya. Hari kemenangan, hari kegembiraan buat Umat Islam. Kembali kepada Fitrah sebenar. 1. Hari yang berbaki, apa kata Scrub muka dengan scrub. Tujuannya untuk keluarkan sel-sel kulit mati yang tersembunyi. Kalau ada Alfalfa Complexs lagi bagus, boleh dijadikan scrub muka malah

Read more

Aktiviti Cuti Sekolah : Homemade Playdoh yang Mudah

homemade playdoh yang mudah

Assalamualaikum Projek kami berikutnya ialah membuat homemade playdoh yang mudah dan simple. Sebelum ni beli je yang ada kat supermarket, tapi tak sukalah bau dia serta berminyak.Nak beli yang mahal, rasa macam tak berbaloi je sebab kejap je bebudak ni main, sekelip mata takde.. membazir.. so selagi benda boleh usaha buat, jom kita buat. Resepi homemade playdoh yang mudah ni saya

Read more

Tips Anak Seronok dan Mudah Hafaz Doa Qunut

tips hafaz doa qunut

Assalamualaikum. Sepanjang cuti sekolah ni, saya telah merancang aktiviti-aktiviti yang perlu anak-anak ikuti. Antaranya ialah menghafaz Doa Qunut untuk kakak Insyirah. Memandangkan Doa Qunut kakak belum dapat kuasai lagi, saya mengharapkan cuti ini dia dapat ingat secara keseluruhan doa Qunut. Saya kongsikan beberapa tips yang mudah untuk diamalkan. Tips ini juga sangat sesuai dipraktikkan untuk hafazan surah.   Tips Anak

Read more

Kenali 8 Tanda Bayi Penat

tanda bayi penat

Assalamualaikum & Salam Ukhuwwah 🙂   Sukar nak pastikan bila bayi kita penatkan? tahu-tahu aje, bayi dah menangis sambil menjerit-jerit. Kalau bayi kita jenis yang sukar dipujuk, akan memberikan tekanan pada ibu, tapi kena pandai handle emosi, syukurlah bagi ibu yang bayi yang easy going yang lebih mudah dipujuk dan tertidur.   Kenali 8 Tanda  Bayi Penat, bila dah tahu, senang

Read more

8 Kesan Asap Rokok yang Memudaratkan Kesuburan Suami

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah. Entry khas pagi ni, mama mahu kongsikan 8 kesan asap rokok yang memudaratkan kesuburan suami, so entry ni khas untuk para suami khususnya perokok tegar. Mana tau dengan pembacaan artikel ni, dan dibulan yang baik ini, datang kesedaran mahu berhenti merokok kan? Alhamdulillah.. Majoriti para lelaki memang tahu keburukan merokok, tetapi disebabkan ego mereka yang tinggi 

Read more

4 Aktiviti Yang Menarik dan Mudah dilakukan bersama Bayi

Assalamualaikum. Entry kali ni mama nak kongsikan 4 aktiviti yang menarik dan mudah dilakukan bersama bayi. Tidak memerlukan kos yang mahal dan sangat senang di dapati di dalam rumah.    1. permainan lampu suluh Berbaring bersama-sama bayi anda buat satu pertunjukan lampu atau cahaya kepadanya. gerakkan lampu suluh menjadi satu pergerakkan yang mengasyikkan bayi, pasti matanya tak lepas dari memandang

Read more