Category Archives: Keibubapaan

Hidupkan Usrah Di Rumah

Assalamualaikum .   Apa khabar? Hari ni sudah 2 April dan sudah 6 Rejab. Cepatnya masa berlalu kan?   Hari ni mulakan balik usrah setelah lama tak jadi naqibah . Rindunya…… Tapi anak usrah kita umurnya 10 tahun (Kakak Insyirah)  , 7 tahun (abang Naufal) , 2 tahun (adik Amierah) .   Silibus usrah yang pertama adalah daripada Hadith 40.

Read more

Di Manakah Tempat Yang Sesuai Untuk Ibu Bapa Cium Anak-Anak?

Assalamualaikum , Mencium anak antara tanda kasih sayang yang boleh dizahirkan oleh ibu ayah kepada anak-anak. Terdapat hadis Nabi SAW yang menggalakkan mencium anak-anak. Abu Hurairah r.a berkata : قَبَّلَ النَّبِىّ صلى الله عليه وسلم الْحَسَنَ بْنَ عَلِىٍّ ، وَعِنْدَهُ الأقْرَعُ بْنُ حَابِسٍ التَّمِيمِىُّ جَالِسًا ، فَقَالَ الأقْرَعُ : إِنَّ لِى عَشَرَةً مِنَ الْوَلَدِ مَا قَبَّلْتُ مِنْهُمْ أَحَدًا ، فَنَظَرَ

Read more

Tips Sihat Ceria dan Berseri Di Hari Raya

tips berseri di hari raya

Semua dah tak sabar nak menyambut Aildilfitrikan? K.sarah nak kongsikan tips bagaimana mahu kelihatan berseri dan ceria di hari Raya. Hari kemenangan, hari kegembiraan buat Umat Islam. Kembali kepada Fitrah sebenar. 1. Hari yang berbaki, apa kata Scrub muka dengan scrub. Tujuannya untuk keluarkan sel-sel kulit mati yang tersembunyi. Kalau ada Alfalfa Complexs lagi bagus, boleh dijadikan scrub muka malah

Read more

Cara Menarik dan Tidak Membosankan Untuk Bayi Anda Belajar Huruf Al-Quran

magnetic hijaiyyah

Assalamualaikum dan salam Ukhuwwah Fillah buat teman baharu. Apa khabar kalian? sudah ready untuk memasuki Madrasah Tarbiyyah? Hope semua dah buat preparation untuk sama-sama kita mengambil peluang promosi besar-besaran yang Allah tawarkan sepanjang bulan Ramadhan nanti. Disebabkan lama tidak bersiaran, hari ni saya mahu berkongsi kegembiraan baby comel saya iaitu Amierah belajar mengenal huruf hijaiyyah dengan gembira tanpa ada unsur

Read more

Tips Menggalakkan Anak Makan Supaya Anak Sihat Bijak

tips menggalakkan anak makan

Anak-anak merupakan amanah Allah yang perlu dijaga dan dibelai dengan sepenuh kasih sayang. Pemakanan adalah satu faktor yang amat penting untuk mengukuhkan kesihatan,menampung pembesaran dan memenuhi keperluan keperluan untuk melakukan aktiviti fizikal.Kanak-kanak perlu makanan untuk membesar dan menjalani proses pembesaran yang sihat.     Faktor yang menyumbang kepada berlaku kekurangan berat badan dikalangan kanakkanakkurang berat badan diantaranya ialah kurang pengambilan

Read more

3 Facebook Group yang boleh dijadikan rujukan solid food untuk baby

solid food untuk baby

Assalamualaikum     Bila baby nak masuk 6 bulan sudah tentu kita excited untuk memberi makanan pertama untuk baby kan? bukan baby yang teruja, maknya yang lebih-lebih teruja.. same goes to me.. setiap hari dok ulang cakap kat en suami, “minggu depan Amierah dah boleh makan” dengan Amierah pula ” yeay! minggu depan baby dah boleh makan, mama masak sedap2

Read more

Aktiviti Cuti Sekolah : Homemade Playdoh yang Mudah

homemade playdoh yang mudah

Assalamualaikum Projek kami berikutnya ialah membuat homemade playdoh yang mudah dan simple. Sebelum ni beli je yang ada kat supermarket, tapi tak sukalah bau dia serta berminyak.Nak beli yang mahal, rasa macam tak berbaloi je sebab kejap je bebudak ni main, sekelip mata takde.. membazir.. so selagi benda boleh usaha buat, jom kita buat. Resepi homemade playdoh yang mudah ni saya

Read more

Tips Anak Seronok dan Mudah Hafaz Doa Qunut

tips hafaz doa qunut

Assalamualaikum. Sepanjang cuti sekolah ni, saya telah merancang aktiviti-aktiviti yang perlu anak-anak ikuti. Antaranya ialah menghafaz Doa Qunut untuk kakak Insyirah. Memandangkan Doa Qunut kakak belum dapat kuasai lagi, saya mengharapkan cuti ini dia dapat ingat secara keseluruhan doa Qunut. Saya kongsikan beberapa tips yang mudah untuk diamalkan. Tips ini juga sangat sesuai dipraktikkan untuk hafazan surah.   Tips Anak

Read more

Kenali 8 Tanda Bayi Penat

tanda bayi penat

Assalamualaikum & Salam Ukhuwwah 🙂   Sukar nak pastikan bila bayi kita penatkan? tahu-tahu aje, bayi dah menangis sambil menjerit-jerit. Kalau bayi kita jenis yang sukar dipujuk, akan memberikan tekanan pada ibu, tapi kena pandai handle emosi, syukurlah bagi ibu yang bayi yang easy going yang lebih mudah dipujuk dan tertidur.   Kenali 8 Tanda  Bayi Penat, bila dah tahu, senang

Read more

4 Aktiviti Yang Menarik dan Mudah dilakukan bersama Bayi

Assalamualaikum. Entry kali ni mama nak kongsikan 4 aktiviti yang menarik dan mudah dilakukan bersama bayi. Tidak memerlukan kos yang mahal dan sangat senang di dapati di dalam rumah.    1. permainan lampu suluh Berbaring bersama-sama bayi anda buat satu pertunjukan lampu atau cahaya kepadanya. gerakkan lampu suluh menjadi satu pergerakkan yang mengasyikkan bayi, pasti matanya tak lepas dari memandang

Read more
1 2