Category Archives: Kehamilan

Akui Seorang Ibu Kekurangan Asid Folik Punca Spina Bifida

Assalamualaikum, selamat sejahtera.   Membelek majalah Pa&Ma keluaran Januari 2017, mata terpaku pada kisah seorang ibu muda yang diuji dengan anak yang mengalami masalah Spina Bifida jenis myelomeningcele. Ibu ini menceritakan bagaimana sepanjang kehamilan beliau, tiada masalah atau tanda tanda bayi dalam kandungan mengalami masalah tersebut. Ia dapat di kesan setelah kelahiran bayi beliau. Mengakui kesilapan beliau yang culas mengambil

Read more

5 Pantang Larang Semasa Hamil Yang Perlu Ibu Titikberatkan

5 Pantang Larang Semasa Hamil Yang Perlu Ibu Titikberatkan

Kegembiraan paling indah buat pasangan ialah berita bahawa si isteri hamil. Kehamilan menjadi hadiah paling istimewa buat pasangan suami isteri. Namun dalam kegairahan ibu menerima berita ini, ibu perlu mengetahui kesalahan-kesalahan yang boleh membawa risiko kepada janin hingga menyebabkan keguguran. Sebaiknya pencegahan awal perlu dilakukan. Antara bentuk kesalahan yang biasa dilakukan oleh ibu hamil ialah : #1. Memakai Kasut Tumit

Read more

Jom jadi seperti kakak cantik ni

Assalamualaikum, dah lama takde perkongsian testimoni yang best best kan? so hari ni meh Saya kongsikan testimoni terbaik punya, sape yang ada masalah ni memang sangat direkomenkan. Pengalaman mengandung dengan masalah muka yang hodoh, selulit, ketiak dan leher hitam adalah sesuatu yang sangat menakutkan bagi ibu mengandung. Tapi semua ini pasti akan berakhir dengan pengambilan ESP yang kaya dengan protein.

Read more

5 Tips Atasi Morning Sickness Sepanjang Kehamilan Supaya Ibu Hamil Sentiasa Sihat dan Ceria

tips atasi morning sickness

    Kehamilan dan morning sickness memang tidak dapat dipisahkan. Ada segelintir ibu bertuah kerana tidak mengalami morning sickness yang  teruk. Setiap anak juga berlainan morning sickness yang di alami. Tapi percayalah, itu semua sebenarnya bersifat sementara dan ibu yang pertama kali hamil, cuba enjoy the moment. Gejala morning sickness seperti mual,loya, pening kepala, tiada selera makan berlaku kerana peningkatan

Read more

Peppermint Ginger Plus suplemen yang membantu mengatasi masalah gastrik dan loya

Biasa tak amalkan minum teh dan rendam daun pudina? atau teh direndam dengan hirisan halia?Sedapkan? Lagi satu bila sebut daun pudina confirm readers mama terbayang bayang ubat gigi kan? ;p Tetapi kali ni, mama nak kongsikan kebaikan Peppermint Ginger Plus yang sangat glamer dibeli oleh ibu-ibu hamil sebab membantu masalah morning sickness mereka. Tapi jangan salah sangka pula, ia bukan

Read more

6 Tips menghadapi rasa sakit kontraksi

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah. Sudah sarat dan menunggu masa untuk bersalin? mesti berdebar-debarkan? yelah, setiap kelahiran tu berbeza-beza pengalamannya. So tak boleh nak jangka macamana. Entry kali ni nak kongsi bagaimana nak hadapi rasa sakit kontraksi supaya kita tak gelabah bila rasa sakit tu datang. 6 Tips menghadapi rasa sakit kontraksi 1. Banyakkan membaca ayat suci al-Quran dan berselawat ke

Read more

8 Tips Pemakanan Sepanjang Kehamilan Supaya Mama dan Bayi Sentiasa Sihat

set kehamilan shaklee

“mama kena makan banyak, sebab makan untuk dua orang” biasa guna dan dengar tak dialog kat atas? itu antara alasan yang digunakan mama bila makan ikut selera tanpa mengambil kira keperluan zat bayi dalam kandungan. Mama kena sentiasa bersedia untuk membuat perubahan di dalam menu yang diambil supaya keperluan zat harian mencukupi untuk mama dan bayi dalam kandungan.    8

Read more

8 Tips Minum Air Gula Untuk Ibu Mengandung

Ujian air gula atau MGGT(Modified glucose tolerance test) memang sudah menjadi kewajipan  kepada ibu mengandung   Relevennya test ini adalah untuk mengenal pasti kadar  gula tubuh ibu hamil, sama ada kurang atau lebih dan mengelakkan kemudaratan ke atas ibu dan baby dalam kandungan. Pengalaman minum air gula dan terpaksa melakukan ujian BSP sepanjang kehamilan anak kedua (tahun 2010)iaitu ketika mengandungkan

Read more

Cara Mengatasi Kejang Kaki Ketika Mengandung Agar Ibu Dapat Tidur Lena

cara mengatasi kejang kaki ketika mengandung

Terbangun tengah malam akibat diserang kekejangan kaki memang menyakitkan. Walau kesakitan yang dialami hanya seketika namun kekerapan diserang setiap kali bangun tidur akan memberi kerisauan dan trauma kepada ibu mengandung. Mana tidaknya bimbang perkara itu akan memberi kesan kepada anak dalam kandungan. Kejang betis adalah masalah biasa semasa hamil. Ia selalunya berlaku dalam trimester kedua dan ketiga kehamilan. Ia dikatakan

Read more

3 Tips Jadikan Hamil dan Berpantang Suatu Momen Indah Anda Sebagai Ibu

Mama mahu kongsi pengalaman dan momen indah  semasa hamil dan berpantangkan baby Amierah  sepanjang tahun lepas(2014), kalau pembaca perasan..(eh… macam ada pembaca setia jerr) , mama menghadapi masalah HB rendah di awal kehamilan dan mama pun menghadapi masalah alahan yang teruk.   Tips 1 : Naikkan Bacaan HB Masa mula-mula booking di klinik Ibu dan Anak , bacaan HB mama

Read more
1 2