Category Archives: B-Complex

Panduan Memilih Vitamin B-Complex yang Terbaik dan Semulajadi Sebagai Suplemen Harian Kita

Assalamualaikum & Salam Ukhuwwah kali ni mama  nak kongsi cara memilih B-Complex yang terbaik dan semulajadi sebagai suplemen harian kita. Setiap orang yang ambil suplemen sudah pasti tak tinggal B-Complex kan? tambah-tambah kalau ibu yang hamil. Asid Folik penting di ambil sekurang-kurang 3 bulan sebelum pregnant tau. So kalau ada yang merancang nak tambah baby, sila pastikan ambil asid folik

Read more

Cara Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Boleh JJCM dengan gembira

Sape suka kena chicken pox? takde lah kan, sebab sangat sangat merimaskan dan gatal. kalau kena zaman kita kecil kecil dulu takde masalah sebab kulit atau parut boleh hilang lagi, maklumlah kulit muda lagi masa tu.. tapi … ingatkan budak-budak aje yang kena, rupanya ada juga orang dewasa yang kena chicken pox. tak caya? pengalaman Pn Daya sendiri bagaimana kena

Read more

Kepentingan Asid Folik Kepada Wanita Hamil

Merancang untuk mendapatkan zuriat? Sebaiknya ibu yang mahu hamil perlu mengambil asid folik seawal 3 bulan hingga 6 bulan sebelum hamil. Asid folik atau dikenali juga sebagai folat atau B9 sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam pembentukan DNA baru dan dalam masa yang sama memperbaiki DNA yang rosak dalam sel AKIBAT KEKURANGAN ASID FOLIK 1.menyebabkan

Read more

MANFAAT B-COMPLEX YANG ANDA PERLU TAHU

Apakah manfaat dari vitamin B1, B6 dan B12 ? Vitamin B1 Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum Manfaatnya : melancarkan metabolisme melancarkan peredaran darah mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak mencegah terjadinya kerosakan urat saraf memulihkan gangguan saraf  Vitamin B6 Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk Manfaatnya : memlancarkan metabolisme meningkatkan kekebalan

Read more

Vitamin B membantu mengatasi masalah migraine

  Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:   Sakit kepala kerana tekanan Sakit kepala kerana sinus Sakit kepala kerana migrain   Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit

Read more

Kebaikan Vitamin B-Complex Shaklee

Tubuh kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan dan menjalankan rutin harian. antara vitamin yang diperlukan oleh tubuh kita ialah Vitamin B. Vitamin memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan. Vitamin B menjaga sistem penghadaman, membantu dalam penghasilan sel darah merah, menyerap nutrien dan menjaga sistem saraf. Sebaiknya vitamin B yang dipilih mengandungi 9 jenis vitamin yang disarankan untuk mendapatkan

Read more