8 Tips Pemakanan Sepanjang Kehamilan Supaya Mama dan Bayi Sentiasa Sihat

“mama kena makan banyak, sebab makan untuk dua orang”

biasa guna dan dengar tak dialog kat atas? itu antara alasan yang digunakan mama bila makan ikut selera tanpa mengambil kira keperluan zat bayi dalam kandungan.

Mama kena sentiasa bersedia untuk membuat perubahan di dalam menu yang diambil supaya keperluan zat harian mencukupi untuk mama dan bayi dalam kandungan.

 

set kehamilan shaklee

 8 Tips Pemakanan Sepanjang Kehamilan Supaya Mama dan Bayi Sentiasa Sihat

  1. Kalsium 

keperluan kalsium yang diperlukan mama adalah 2 kali ganda berbanding sebelum ini. dalam tempoh 6 bulan pertama kehamilan mama menyerap 50% kalsium untuk pembentukan tulang dan gigi bayi.

Jika keperluan kalsium tidak mencukupi, badan akan mencuri kalsium daripada tulang. Ini boleh mengundang risiko osteoporosis.

jadi, make sure mama ambil kalsium secukupnya. antara sumber kalsium seperti susu, sayuran hijau, ikan da lain-lain.

2.  Protein 

Keperluan protein sangat penting untuk mama dan bayi. Pastikan mama mengambil banyak sumber protein. Antara protein yang boleh diambil dari sumber makanan ialah ikan,daging, ayam, kerang, telur, kekacang, kacang soya dan produk tenusu.

Tapi, kena pastikan cara masak masakan kita supaya protein tak musnah tau!

3. Zat Besi 

Kenapa zat besi penting untuk mama ambil?

sebab zat besi penting untuk membina sel darah merah.

kalau sel darah merah tak cukup, mama akan menghadapi risiko anemia.

Justeru,  mama digalakkan mengambil sayuran hijau, daging merah, tempe dan bijirin.

4. Ferum 

Ferum diperlukan kerana darah tambahan yang dihasilkan oleh badan untuk mengangkkut oksigen.

Ferum dari sumber haiwan seperti hati mudah diserap oleh badan berbanding sumber makanan yang lain.

Tetapi pastikan pengambilan hati tidak berlebihan, kerana vitamin A yang berlebihan akan merosakkan bayi yang sedang berkembang.

5. Vitamin C 

Mama, pastikan mama ambil yang fresh aje ya, sumber yang kaya dengan vitamin C ialah jambu, betik & limau serta sayur-sayuran.

Vitamin C diperlukan kerana ia dapat membantu membina plasenta yang kuat, elak jangkitan dan bantu penyerapan ferum.

Dan untuk pengetahuan mama, vitamin C tidak boleh disimpan di dalam badan kerana ia mudah  hilang apabila dimasak atau disimpan lama.

ambil yang fresh je tau.. dan ada juga alternatif utk mama dapatkan vitamin C yang sustained release.

6. Serat

Make sure mama ambil makanan yang berserat seperti roti, kekacang, nasi, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mengelak dari masalah sembelit sepanjang kehamilan. Dan jangan lupa, banyakkan minum air juga ya.

7. Asid Lemak 

Sangat penting bagi membantu perkembangan otak bayi, mata dan sel  sarafnya. Omegaguard merupakan asid lemak 3 yang ditemui di dalam ikan laut dalam, mengandungi DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak bayi .

8. Asid Folik

Asid folik terkandung di dalam vitamin B. Sangat penting untuk mengekalkan kesihatan mama dan bayi di dalam kandungan.

Ia penting dalam pembentukan saraf utama bayi dan sel darah merah. Jika kurang ia akan menjejaskan otak bayi dan mama pula berisiko untuk mengidap anemia.

 

Testimoni mama yang sudah mengambil Set Kehamilan

 

TESTIMONI PERTAMA

 

set kehamilan shaklee

 

TESTIMONI KEDUA :

 

testi set mengandung

 

TESTIMONI KETIGA

 

set kehamilan shaklee

 

 

SET KEHAMILAN SHAKLEE yang boleh diamalkan sepanjang kehamilan. dan nak bagitau, set ni lah yang mama amalkan. Alhamdulillah, sihat wal afiat, cuma di awal kehamilan je mama tak bermaya sebab tak konsisten makan vitamin. Sebabnya… mama takleh nak telan.. alahan lah katakan…

set kehamilan shaklee

 

Semoga mama semua happy dan tenang saat ini, walaupun macam-macam ujian datang, ingat Allah sayang kat mama tau.. Dia takkan uji kalau mama semua tak mampu hadapi. Enjoy the moment . Moms to be…. Anak Anugerah tak ternilai…

salam Sayang,

mamahusna@kaksarah

~0139561249~

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge