3 Tips Jadikan Hamil dan Berpantang Suatu Momen Indah Anda Sebagai Ibu

Mama mahu kongsi pengalaman dan momen indah  semasa hamil dan berpantangkan baby Amierah  sepanjang tahun lepas(2014), kalau pembaca perasan..(eh… macam ada pembaca setia jerr) , mama menghadapi masalah HB rendah di awal kehamilan dan mama pun menghadapi masalah alahan yang teruk.

 

Tips 1 : Naikkan Bacaan HB

Masa mula-mula booking di klinik Ibu dan Anak , bacaan HB mama dah rendah tau, 10 jee… so Misi dan Doktor terus bagi cadangan pemakanan yang sesuai untuk mama. antaranya

Banyakkan mengambil sayuran hijau seperti Pegaga, peria, Bayam. Selai itu, telur masin juga antara makanan yang boleh membantu menaikkan HB.

tapikan… bila pergi untuk Check up lagi, HB makin low, misi dan doktor pun dah pot pet pot pet.. serik nak tadah telinga, dahlah tak selera nak makan,(inilah yang mama hadapi di awal kehamilan ) tapi alhamdulillah… akhirnya HB mama dapat kembali pada paras normal disebabkan mama konsisten mengambil Set Hamil ini.

Tonton macamana  anemia ibu degil  ini sudah tiada bila mengandungkan anak ke empat

 

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

 

Tips 2 : Berpuasa Penuh semasa Ramadhan

Agak-agak puasa penuh tak nanti bila tibanya Ramadhan? mesti ini menjadi persoalan untuk ibu yang sedang mengandungkan? jika due date sebelum puasa , syukur Alhamdulillah

tapi… macamana kalau due date lambat lagi? maksudnya kena menempuhi fasa mengandung sepanjang bulan puasa nanti? mampukah tubuh nak hadapinya? tak letih ke? alahai… hari-hari tak puasa pun lembik disebabkan alahan yang belum reda lagi.

Pastinya kita mahu berpuasa penuh sepanjang Ramadhan nantikan, walaupun terdapat rukhsah yang boleh diambil oleh para ibu, tapi sayangkan nak tinggal semua fadilat dan kelebihan sepanjang promosi pahala berganda sepanjang ramadhan kan!

Seriously, Alhamdulillah mama dapat berpuasa penuh sepanjang Ramadhan 2014 walaupun masa tu tengah sarat mengandungkan Baby Amierah. Lagi satu yang palig best, alahan2 yang sebelum ini mama hadapi memang tiada sepanjang Ramadhan.

Nak tahu apa yang mama dan Pn Idah di dalam klip di bawah ambil? jom tonton, bagaimana ibu mengandung ini tidak penat dan letih sepanjang bulan ramadhan

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni… from iReach HD on Vimeo.

 

Tips 3 : Berpantang dengan gembira dan tiadalah mimpi ngeri.

Alahan hamil memeritkan sudah tiada tetapi bagaimana nak hadapi saat berpantang nanti, biasanya masa pantang, masa yang paling ngeri dan sukar ialah ketika nak buang air besar. Tambahan pula, luka jahitan masih lagi belum sembuh. Takutnya nak meneran.. tetiba sembelit pula.. Allahu Akbar, besarnya ujian ibu kan??? tak semua ahli keluarga boleh faham masalah kita, trauma kita, tapi mahukah kalau ibu-ibu keluar daripada masalah ini? Mama memilih mendapatkan Set Berpantang ini.

Ketahuilah bagaimana ibu muda di bawah keluar dari trauma sembelit semasa berpantang. huhu ngerinya.. (mama pun baru lepas pantangkan , dan memang mama setuju dengan apa yang dikongsikan oleh Pn Deeja) memang #shakleeeffect betul lah buat mama.

 

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

So, ibu2 yang sedang merancang untuk hamil atau sedang hamil, jangan jadikan ujian kehamilan suatu kesusahan tetapi jadikan ia satu momen indah yang kita miliki saat ingin mendapatkan cahaya mata anugerah dari Allah yang tiada nilainya.

Jika ibu mahu dapatkan khidmat nasihat dan juga panduan dari mama, silalah hubungi mama di hotline di bawah, mama sedia membantu ibu2 semua

sms/whatsapp/telegram : 013.956.1249

atau boleh email ke mamahusnashoppe@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge