Monthly Archives: December 2015

Tahun 2015 menuju ke penghujung, Tahun Baharu 2016 berkunjung tiba

Assalamualaikum…   Tahun 2015 menuju ke penghujung, Tahun Baharu 2016 berkunjung tiba eh.. eh.. macam best aje tajuknya?   sudah 365 hari kita ya? kalaulah tahun 2015 ini tajuk sebuah buku, sudah pasti tebalnya buku kita dengan episod-episod kehidupan yang mewarnai kita, suka duka semuanya tercatat sudah dilalui. detik-detik penghujung 2015, tinggal beberapa jam saja lagi untuk menghadapi 2016. jika

Read more

Rakaman cerita minggu ini.

  Assalamualaikum selamat pagi Khamis sobahal khair Minggu yang sibuk Hari Ahad : Mesyuarat Guru kali Pertama Hari Isnin : Mesyuarat Unit Kurikulum Hari Selasa : Mesyuarat Unit Hem meeting yang luarbiasa tahun ni… berpisah dan perpisahan adat sebagai penjawat awam.. cuma daku aje masih di sini.. menabur bakti dan menyelami jiwa dan hati anak2 SKSE. Hari Rabu : Pendaftaran

Read more

3 Facebook Group yang boleh dijadikan rujukan solid food untuk baby

solid food untuk baby

Assalamualaikum     Bila baby nak masuk 6 bulan sudah tentu kita excited untuk memberi makanan pertama untuk baby kan? bukan baby yang teruja, maknya yang lebih-lebih teruja.. same goes to me.. setiap hari dok ulang cakap kat en suami, “minggu depan Amierah dah boleh makan” dengan Amierah pula ” yeay! minggu depan baby dah boleh makan, mama masak sedap2

Read more

Ostematrix bantu lawaskan pembuangan air besar

  Assalamualaikum.. Biasa tak hadapi kesukaran membuang air besar? tak selesa kan? ada yang membuang 4 hari sekali, malah ada yang seminggu sekali. Tambah-tambah kalau ibu dalam pantang, nak ke tandas untuk buang air besar, fikir 10 kali sebab risaukan luka jahitan kan?   Kenapa kesukaran membuang air besar ni boleh terjadi kepada kita? boleh jadi ada beberapa punca yang

Read more

Salam Maulidur Rasul 1437H

salam maulidur rasul 1437H

Assalamualaikum   Salam Maulidur Rasul 1437 hijrah buat semua. Semoga Rasullah tetap menjadi qudwah hasanah dalam kehidupan kita seharian. Saya nak berkongsi biodata Rasulullah yang tersebar dalam group whatsapp hari ini. BIODATA RASULULLAH SAW Q · Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim. · Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi

Read more

Cara mengatasi sakit rengat selepas bersalin

Cara Mengatasi Sakit Rengat Selepas Bersalin

Assalamualaikum. Mengikuti perbincangan tentang masalah sakit rengat selepas bersalin, saya terpanggil untuk berkongsi di sini sebagai rujukan saya dan juga kawan-kawan. Apa itu rengat? Rengat ialah kesakitan yang dialami oleh seorang ibu selepas melahirkan bayi. Setiap ibu yang melahirkan mungkin akan mengalami dan merasai kesakitannya. Sakit rengat ni seperti sakit senggugut atau sakit semasa kontraksi tetapi disebabkan badan ibu lepas bersalin

Read more

Cara cuci Cooler Bag baby supaya kembali bersih dengan pencuci serbaguna semulajadi tanpa bahan kimia dan toksid

Assalamualaikum   Cooler bag yang digunakan untuk penyimpanan EBM Amierah cepat sangat naik bintik-bintik hitam aka taik lalat. Basuh pun susah tanggal. Takkan nak rendam dengan bleach kan?  Sangat-sangat tak sesuai. Yelah berkimia pastu nak simpan stok susu Amierah. Hish sorry to say. No No No !! Satu hari, ada sahabat dalam group whatsapp TBK berkongsi cara membersihkannya. Dengan menggunakan

Read more

Cinch Energy Tea yang sedap khas untuk peminat tegar teh

cinch tea yang super lazat dan sedap. tambah madu untuk rasa yang lebih kick perahan lemon/limau nipis untuk rasa masam-masam tapi mostly, saya minum tanpa sebarang campuran. bagi yang tak biasa maybe akan rasa pahit tapi bila dah telan manisnya terasa didalam tekak……… percayalah.. sangat sedap dan memberi tenaga. kalau nak berjaga better ambil cinch tea daripada minuman 3 in

Read more

Tips Atasi Takut yang sentiasa menghantui kehidupan kita

4 tips atasi ketakutan

Assalamualaikum Takut? semestinya setiap kita mempunyai perasan takut. Takut pada hantu itu memang tak perlu ditanya. dari kecil lagi kita sudah dibiasakan dengan perkataan T.A.K.U.T.  tanyalah pada anak-anak kecil, pasti akan jawab takut hantu. So sebagai ibu yang dikurniakan ilmu seboleh mungkin elakkan daripada menanam perasaan takut di dalam diri anak kecuali takutkan Allah. Saya bukan nak cerita pasal takut

Read more

Aktiviti Cuti Sekolah : Homemade Playdoh yang Mudah

homemade playdoh yang mudah

Assalamualaikum Projek kami berikutnya ialah membuat homemade playdoh yang mudah dan simple. Sebelum ni beli je yang ada kat supermarket, tapi tak sukalah bau dia serta berminyak.Nak beli yang mahal, rasa macam tak berbaloi je sebab kejap je bebudak ni main, sekelip mata takde.. membazir.. so selagi benda boleh usaha buat, jom kita buat. Resepi homemade playdoh yang mudah ni saya

Read more
1 2