Monthly Archives: July 2015

Kenali 8 Tanda Bayi Penat

tanda bayi penat

Assalamualaikum & Salam Ukhuwwah ­čÖé   Sukar nak pastikan bila bayi kita penatkan? tahu-tahu aje, bayi dah menangis sambil menjerit-jerit. Kalau bayi kita jenis yang sukar dipujuk, akan memberikan tekanan pada ibu, tapi kena pandai handle emosi, syukurlah bagi ibu yang bayi yang easy going yang lebih mudah dipujuk dan tertidur.   Kenali┬á8 Tanda ┬áBayi Penat, bila dah tahu, senang

Read more

5 Tips Rangsang Banyakkan Pengeluaran Susu Ibu

5 Tips Rangsang Pengeluaran Susu Ibu

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah. Menjadi kebimbangan buat ibu yang eksklusif menyusukan bayi dengan susu ibu apabila pengeluaran susu ibu menjadi semakin sikit dan kering. Bila bimbang sudah tentu ibu-ibu akan stress kan? Pengalaman ┬ámama BF kan kakak Insyirah juga macam tu , risau, bimbang soooo stress dan ┬ábila stress susu pun makin takde… petang ni, mama nak kongsikan tips bagaimana

Read more

8 Kesan Asap Rokok yang Memudaratkan Kesuburan Suami

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah. Entry khas pagi ni, mama mahu kongsikan 8 kesan asap rokok yang memudaratkan kesuburan suami, so entry ni khas untuk para suami khususnya perokok tegar. Mana tau dengan pembacaan artikel ni, dan dibulan yang baik ini, datang kesedaran mahu berhenti merokok kan? Alhamdulillah.. Majoriti para lelaki memang tahu keburukan merokok, tetapi disebabkan ego mereka yang tinggi 

Read more

Sabun Pencuci Pinggan Shaklee 100 Peratus Semulajadi dan Menjimatkan

Assalamualaikum dan salam ukhuwwah !   Siapa dah guna sabun pencuci pinggan mangkuk Shaklee ni memang tak kan berpaling ke jenama lain dah, sebab dengan hanya beberapa titik┬áje mampu cuci pinggan mangkuk yang bertimbun-timbun dalam sink tu.. bukan setakat banyak boleh cuci bahkan ia boleh hilangkan kesan degil lemak- lemak yang biasa kita siram dengan air panas sebelum ni. Memang

Read more

5 Tips Elak Perut Buncit Selepas Bersalin Supaya Suami Makin Sayang

tips elak perut buncit selepas bersalin

Assalamualaikum… Risau kan lepas bersalin perut buncit kembali lagi.. kalau ada baby oklah .. tapi perut buncit sebab lemak.. oh tidak!!!! teringat semasa mama pregnant kan Amierah tahun lepas, memang tekad nak turunkan berat badan ┬ádan tekad tak nak perut maju ke depan… So far, di usia Amierah 8 bulan sekarang ni, mama telah capai impian untuk turunkan berat sebanyak

Read more

5 Tips Cairkan Susu Perahan Supaya Susu Tidak Rosak

Assalamualaikum   Membekalkan susu perahan kepada anak-anak kepada pengasuh atau baby sitter bukanlah semudah membekalkan susu formula. Ada cara dan kaedah yang perlu ibu amalkan supaya EBM yang dibekalkan tidak cepat rosak dan masih lagi elok untuk diberikan kepada anak. Mama cuba sampaikan apa yang mama baca di dalam Majalah Pa&Ma , 5 Tips cairkan susu perahan dalam bentuk infographic

Read more